Nieuws

Stichting Reclame Code: wees open over reclame

Uit onderzoek van het Financieel Dagblad blijkt dat verschillende influencers zich schuldig maken aan sluikreclame. Ze vermelden dan niet goed of ze geld of gratis producten voor hun filmpjes of posts krijgen.

De krant onderzocht tientallen bekende Nederlandse vloggers, influencers en de bedrijven die hen betalen voor posts en video’s. Daaruit bleek dat zeker vier grote bedrijven sluikreclame maken via vloggers of influencers. Het gaat om het automerk Opel, kledingmerk NA-KD, Marktplaats en reisorganisatie Corendon. De bedrijven hebben boodschappen aangepast of verbetering beloofd.

Door niet duidelijk te zijn over sponsoring worden de boodschappen tot sluikreclame gerekend, schrijft de krant. Influencers moeten duidelijk vermelden wanneer ze geld of gratis producten krijgen. Het is niet bij wet verboden, maar wordt wel gezien als maatschappelijk ongewenst. De Stichting Reclame Code heeft afgelopen dinsdag een campagne voor duidelijk herkenbare marketing van influencers gelanceerd. Ze komt met de campagne ‘#Ad Herken de reclame op internet’. Daarmee vraagt zij aandacht voor het belang van transparantie rondom reclame op social media. De SRC wil door middel van deze campagne influencers aansporen open te zijn over het feit of ze dan al dan niet betaald zijn voor het noemen van een merk in bijvoorbeeld een vlog of post.

De kern is: wees op sociale media transparant over de relatie tussen influencers en adverteerders. Als er sprake is van het bespreken of tonen van een merk of product waarbij een bepaald voordeel is geboden (een vergoeding in geld of natura) zoals een gratis product. De consument moet op alle mediaplatforms snel en eenvoudig kunnen begrijpen dat het om reclame gaat.

Over ruim een jaar moet de nieuwe Mediawet volgens het Financieel Dagblad sluikreclame op YouTube gaan verbieden. Er kunnen vanaf dan boetes worden opgelegd door het Commissariaat voor de Media.

wil je jouw merk in beweging zetten door middel van influencer marketing?

contact opnemen bekijk influencers

nog niet gelezen?

  • Nieuws 29 March 2022 Influencers of Sports 3 jaar! Read more
  • Nieuws 11 March 2022 Maak kennis met… Kim Bijvoet! Read more
naar nieuwsoverzicht