Dat professionele atleten worden ingezet om merken te ondersteunen bij het promoten van hun producten is iets wat al tientallen jaren gebeurd. Sportmarketing is na de intrede in de jaren zeventig een heuse discipline. Een grote business en een niet weg te denken levensader voor de sport. Het bereik wat een sport, of individuele sporter heeft wordt gebruikt om een product of merk een grotere naamsbekendheid te geven. Daarbij zijn professionele atleten vaak idolen voor fans en willen de fans dezelfde spullen als of van de atleet hebben. Michael Jordan met zijn partnerschap met Nike is hier een goed voorbeeld van. Jordan produceerde samen met Nike zijn eigen schoen: Jordans. Met zijn naamsbekendheid, zijn grote bereik en fans over de hele wereld was deze actie enorm succesvol.
Partners
Onder sportmerken zijn atletendeals continu aan het groeien en ontplooien. Niet alleen hebben sportmerken, telecommunicatie, automerken, drankjes, technologieën enzovoorts hun manier van marketing aangepast. Daarnaast zijn ook atleten partnerschappen aangegaan met merken om hun waarden te promoten. Christiano Ronaldo tekende in 2016 zijn levensdeal van 1 miljard dollar met Nike. Deze deal maakte Ronaldo de hoogst betaalde atleet in de wereld in 2017. Nike had als doel het portretrecht van Ronaldo. Maar door het succes van deze deal, werd naast het portretrecht van Ronaldo steeds maar groter. De social media van Ronaldo nam fors toe en zijn bereik werd alleen maar groter en groter.
Of een partnerschap succesvol is, hangt af van de juiste match. Een paar voorbeelden van geslaagde matches zijn die van Max Verstappen en RedBull, Pieter van den Hoogenband en Calvé, Dafne Schippers en Campina. Deze merken hebben hun kernwaarden verbonden aan de belangrijkste waarden en kenmerken van de sporter.
Atleten en social media
De combinatie van atleten en social media heeft een nieuw competitieveld geopend. Een wat nieuwere ontwikkeling is dat minder bekende sporters en bekende amateurs ook worden ingezet door merken om hun merkverhaal te promoten. Zo is de wereld van Esports dan wel heel erg aan het groeien, ook al blijft het wel een niche in de sportwereld. Een Esporter zou voor een media- of gamebedrijf super interessant zijn.
In Amerika worden topsporters nog steeds beschouwd als idolen. Toch gaan atleten daar steeds meer te werk als social media influencers door hun directe lijn van communicatie met fans en volgers. Atleten staan vaak in de belangstelling. Vele sporters hebben hierdoor al een ingebouwde fan base. Wanneer de atleten goed presteren komen ze gegarandeerd in de media. Dit zorgt voor nóg meer aandacht en dat resulteert weer in meer social media volgers. Toch is de social invloed van een atleet niet direct gelinkt aan hun sportprestaties. Het is juist zo dat de betrokkenheid en houding van de atleet naar zijn of haar fans toe en maatschappelijke relevantie veel belangrijker zijn in de ogen van fans, consumenten en merken.
Rolmodellen en trendsetters
Door de jaren heen hebben atleten laten zien dat ze ook over het talent beschikken om producten te verkopen. Atleten zijn namelijk meer dan alleen ‘sporter’, velen zijn ook rolmodellen, trendsetters, smaakmakers en social influencers. Door zichzelf via social media uit te lichten, hebben sportinfluencers een nieuwe manier gevonden om betrokken te worden met mensen buiten het sportveld.
Ondanks sommige grote verschillen qua werelden, zullen atleten zeker wel resoneren met de consument en leveren voor het merk. De sleutel om de perfecte buzz te creëren hangt af van factoren waaronder budget, marketingdoelen, merkverhaal, imago en partnerschappen met de juiste influencer. Voor bedrijven die de kracht van een atleet willen benutten is Influencers of Sports hét platform om inzicht te bieden in de influencerwereld en om daar de juiste sportpersoonlijkheid aan te koppelen!