Nieuws

Social media trends 2022

In deze blog gaan we het hebben over verwachtte social media trends voor 2022. We leven in een wereld waarin het gebruik van social media nog meer toeneemt en bedrijven beginnen dat ook in te zien. Zo wordt social media ook voor steeds meer functies gebruikt. Waar eerst content delen met vrienden de norm was, worden de social media kanalen steeds commerciëler ingezet. Bedrijven zijn meer dan ooit actief met het delen van content, plaatsen van advertenties en nu ook om producten (in)direct te verkopen.

Social media als verkoopplatform

Des te simpeler de winkelervaring is, des te eerder consumenten geneigd zijn om een aankoop te doen. De winkelervaring op social media kan dan ook goed benut worden door bedrijven. Deze trend wordt ook wel social commerce genoemd. Social commerce is direct via social platformen, zoals Instagram en Facebook, producten verkopen zonder dat je naar een andere app moet switchen. Doordat de consument weinig hoeft te klikken om een aankoop te doen heeft de consument ook minder tijd om van gedachten te veranderen over de aankoop, daarom zal de kans op conversie ook hoger zijn.

Naast dat de kans op conversie relatief hoog is biedt social commerce meerdere voordelen. Zo kan jouw feed ook gelijk jouw productcatalogus zijn en is het een ideale manier om snel feedback te verzamelen. Zo kun je in de comments zien wat de klanten van het product vinden. Dit is ook een mooie manier om te zorgen voor de nodige ‘social proof’. Naarmate meer klanten positieve reacties achterlaten in de comments over een product, zal het laagdrempeliger zijn voor nieuwe klanten om hetzelfde product te kopen.

Korte video content

Met de opkomst van TikTok wordt duidelijk gemaakt hoe populair de korte video content is. Dit heeft te maken met een simpele reden, namelijk onze aandacht spanne die steeds korter wordt. Dankzij de kortere content kan je jouw boodschap snel overbrengen, zonder dat de kijker zijn aandacht verliest. Dat biedt gelijk een mooie uitdaging voor marketeers. Veel bedrijven kiezen ervoor om uitgebreid hun verhaal te vertellen. De kans is hierbij groot dat de kijker is afgehaakt voordat de boodschap wordt verkondigd. Daarom zal het voor veel bedrijven een uitdaging worden om de boodschap in een korte tijd duidelijk over te brengen. Een andere reden waarom video content in het algemeen een succes is, is omdat bewegende beelden meer de aandacht trekken dan foto’s.

Ook al wordt korte video content het best bekeken, betekent dit niet dat je alleen maar gebruik hoeft te maken van deze content. Je kan er ook voor kiezen om langere video content te plaatsen. Deze content zal bijna alleen door consumenten worden bekeken die geen haast hebben. Je kan een langere video plaatsen waarbij je de kijker helemaal in kan pakken en enthousiast kan maken voor jouw merk/bedrijf.

Micro-influencer marketing

Een andere trend waarvan in 2022 waarschijnlijk meer gebruik van gemaakt zal worden is micro-influencer marketing. Voordat we het hier over gaan hebben is het belangrijk om te weten wat een micro-influencer is. Als we praten over een micro-influencer, dan hebben we het over een influencer die tussen de 5.000 en 50.000 volgers heeft. Een groot voordeel van een micro-influencer is dat zij vaak in bepaalde niches werken. Bij een samenwerking met een micro-influencer heb je dus gelijk een specifieke doelgroep te pakken. Dit zorgt voor meer authentieke content, dat weer beter aanslaat op de volgers van de influencer.

Daarnaast is een micro-influencer prijstechnisch vaak een stuk aantrekkelijker dan een Instagram celebrity. Als de samenwerking geslaagd is zou je er zelfs voor kunnen kiezen om een ambassadeurschap aan te bieden aan de micro-influencer. Naarmate de kijkers hetzelfde merk/bedrijf vaker voorbij zien komen zal dit zorgen voor meer vertrouwen bij de volgers.

Interactieve marketing

Interactieve marketing zie je steeds vaker terugkomen. Dit kan zijn in de vorm van vragenlijsten, Q&A’s, feedbackformulieren en nog veel meer. Dit zorgt aan de ene kant voor meer feedback vanuit de consument en aan de andere kant levert dit ook meer betrokkenheid vanuit de klant op. Door het sturen van een feedbackformulier naar de consument voelt hij/zij zich waarschijnlijk serieus genomen, wat op den duur weer goed is voor de klantrelatie. Wanneer hiervan gebruik wordt gemaakt op socials, zoals Instagram zorgt dit ook weer voor meer engagement. Dit wordt als goed beschouwd door het Instagram algoritme, waardoor jouw pagina weer beter zichtbaar wordt.

User generated content

User generated content (UGC) betekent letterlijk; door de gebruiker gegenereerde content. Het heeft iets weg van interactieve marketing aangezien het bij beide inspeelt op engagement met de klanten. Vanuit het perspectief van een merk/bedrijf is het top dat de consumenten content voor hen creëren. Als bedrijf zijnde kan het een lang en intensief proces zijn om de klantbehoefte te achterhalen en hier passende content voor te creëren. Door gebruik te maken van UGC kan contentcreatie dus tijd en geld schelen. Er zijn verschillende vormen van UGC, namelijk klantbeoordelingen, foto’s en video’s die zijn geplaatst door de klant en blog artikelen.

Verder heeft UGC verschillende voordelen. Zo wordt het tegenwoordig voor de consument steeds belangrijker om ‘social proof’ te zien voordat zij een aankoop doen. Dankzij UGC, in welke vorm dan ook, krijgen de gebruikers ook deze social proof. Doordat klanten actief bezig zijn met het delen van content ontstaat er ook een betere klantenbinding, omdat zij meer betrokken zijn bij het product dat zij aan hebben geschaft. Daarnaast vergroot het ook je bereik. Omdat klanten (vaak) het bedrijf taggen bij UGC of een bepaalde hashtag gebruiken is de kans groot dat meer mensen de content zullen zien. Ook zorgt UGC voor een betere SEO score.

Google beoordeeld jouw website op relevantie en inhoud, op basis van de uitslag krijgt jouw website een bepaalde SEO score. Des te hoger deze score is, des te makkelijker jouw website via Google te vinden is. Deze score kan bijvoorbeeld verbeteren doordat meer klanten Google-reviews achterlaten. Dit wordt als iets goed gezien door het algoritme van Google, waardoor jouw website hoger in de zoekresultaten terecht zal komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wil je jouw merk in beweging zetten door middel van influencer marketing?

contact opnemen bekijk influencers

Not yet read?

  • Nieuws 13 September 2023 Maak kennis met… Luka! Read more
  • Nieuws 14 August 2023 Maak kennis met… Hilde! Read more
Back to overview