Nieuws

Nieuwe invulling Rule 40 Olympische Spelen

Rule 40

Sponsoren van het IOC, IPC en TeamNL leveren in aanloop naar en tijdens de Olympische Spelen een belangrijke bijdrage aan de financiering van onder andere topsportpogramma’s en individuele voorzieningen van de topsporters. In ruil hiervoor krijgen zij tijdens en rondom de Olympische Spelen exclusieve rechten. Voor wie niet weet wat Rule 40 inhoudt, Rule 40 is opgesteld om de belangen van de Olympische sponsoren te beschermen. Het beschrijft mogelijkheden en voorwaarden waaronder topsporters hun privésponsors tijdens de Olympische Periode commerciële mogelijkheden kunnen bieden.

Op vrijdag 13 december is het nieuws naar buiten gekomen dat er meer commerciële mogelijkheden komen voor topsporters. NOC*NSF, de NOC*NSF Atletencommissie, sportersvakbond NL Sporter en meerdere zaakwaarnemers van sporters van TeamNL hebben een nieuwe invulling gegeven aan Rule 40. Dit houdt in dat de sporters van TeamNL in de Olympische- en Paralympische periode hun persoonlijke sponsoren kunnen promoten, met name via digitale kanalen. Ook mogen deze sponsoren tijdens de Spelen binnen de vastgestelde voorwaarden beelden van deze sporters blijven gebruiken.

Sporters aan het woord

Zo laat Jeffrey Hoogland in het persbericht weten: “De aanpassing van Rule 40 geeft ons als sporters de mogelijkheid om ook tijdens de Olympische Spelen van waarde te zijn voor alle partijen die bijdragen aan de financiering van onze Olympische ambities.”

Tien belangrijkste veranderingen

Op de website van NOC*NSF worden alle veranderingen inzichtelijk gemaakt. Wij, als Influencers of Sports, hebben de belangrijkste veranderingen hieronder voor je genoteerd:

  1. Meer mogelijkheden voor privésponsors van topsporters tijdens de Olympische en Paralympische periode.
  2. Ruimere activatie mogelijkheden voor de privésponsors van topsporters tijdens de Olympische en Paralympische periode: een groet- en bedankbericht en een felicitatiebericht en succeswens op sociale media. Ook ruimere mogelijkheden om nieuwe sponsors aan zich te binden.
  3. De topsporter mag tijdens de Olympische periode meerdere groet- en bedankberichten plaatsen op sociale media.
  4. Reposten van berichten van het IOC, het Organisatiecomité Tokyo2020 of NOC*NSF/TeamNL zonder commerciële verwijzing, is toegestaan.
  5. Sporters worden dringend geadviseerd hun sponsoren en campagnes te melden. Voor internationale campagnes is dat zelfs verplicht en doe je dit uiterlijk 15 mei bij het IOC. Nationale campagnes meld je bij NOC*NSF. Dit moet voor 1 juli.
  6. Er komt een aanmeldtool voor privésponsors van topsporters. Zodra de privésponsor zich aanmeldt, wordt hij automatisch geïnformeerd over (on)mogelijkheden voor activatie binnen Rule 40.
  7. Zodra de campagne is aangemeld, helpt NOC*NSF topsporters en zijn/haar privésponsors bij het ‘Rule 40 proof’ maken van de campagnes.
  8. Dit beperkt de kans op boetes van het IOC of NOC*NSF. De sporter kan zich blijven focussen op zijn/haar prestatie.

Voor Influencers of Sports geeft dit de mogelijkheid om voor merken campagnes mogelijk te maken met sporters in aanloop naar en tijdens de Olympische Spelen. Wil je meer informatie over onze sportinfluencers en wat zij kunnen betekenen voor jouw campagne of merk? Neem gerust contact met ons op of neem een kijkje op onze website.

wil je jouw merk in beweging zetten door middel van influencer marketing?

contact opnemen bekijk influencers

Not yet read?

  • Nieuws 13 September 2023 Maak kennis met… Luka! Read more
  • Nieuws 14 August 2023 Maak kennis met… Hilde! Read more
Back to overview