Nieuws

Mogelijkheden van Instagram TV

Vorig jaar heeft Instagram haar nieuwe videoplatform gelanceerd: IGTV. Een gloednieuw platform boordevol nieuwe mogelijkheden. Zowel in de reguliere Instagram-app als in een speciale IGTV-app kun je nu langere verticale- en horizontale video’s delen met (potentiële) volgers. Maar op welke manier kunnen influencers en organisaties IGTV precies gaan inzetten? De zes belangrijkste mogelijkheden, geïnspireerd door Later, zetten we voor je op een rijtje.

 1. Verticale- en horizontale video’s: actueel, echt en gebruiksvriendelijk

Momenteel is YouTube veruit het populairste videoplatform. Met de komst van IGTV heeft het platform er dan ook een gedegen concurrent bijgekregen. Waar voorheen alleen verticale video’s geüpload konden worden, kunnen gebruikers nu ook horizontale video’s uploaden. Daarmee begint IGTV steeds meer op YouTube te lijken. De video’s op IGTV worden momenteel voornamelijk gebruikt voor ephemeral marketing (tijdelijke content). Het kan voorkomen dat deze video’s vaak minder professioneel opgenomen worden, en meer in het moment. Ook op IGTV is het dus meer dan geaccepteerd om minder ‘gelikte’ video’s te uploaden. Niet ieder detail hoeft perfect te zijn, zolang het maar ‘echt’ is. De video’s voor IGTV kun je dus ook in een kortere tijd editen.

 1. Samenwerken met influencers

Hoewel sommigen zeggen dat traditionele tv-kijkervaring op deze manier langzaam wordt vervangen door een mobiele variant, is IGTV niet bedoeld om hele tv-programma’s te bekijken of te uploaden. Het platform is opgezet om het leven van influencers en vloggers te volgen. Als organisatie is het wellicht een grote stap om te beginnen met IGTV, maar je kunt altijd een samenwerking aangaan met een influencer die er met plezier induikt. Terugkomen op het argument over de traditionele tv-kijkervaring: er is wel één belangrijke overeenkomst met de televisie. Als je de app opent, speelt op de achtergrond direct een video. Net als wanneer je de televisie aanzet, maar dan gewoon vanaf het begin. Ook daar scoort IGTV punten op het gebied van gebruiksvriendelijkheid!

 1. Onbeperkt content uploaden

Iedere Instagram-gebruiker kan een eigen IGTV-kanaal aanmaken om langere video’s met volgers te delen. En dat is al een enorme vooruitgang in vergelijking met de lengte van een Instagram story. Een reguliere gebruiker kan een video van maximaal tien minuten delen. Grotere accounts kunnen zelfs video’s van maximaal één uur delen. Wil je nog langere video’s delen, zoals een webinar? Dan moet je nog even geduld hebben. Instagram heeft namelijk al aangekondigd dat deze limieten uiteindelijk zullen verdwijnen.

Bij iedere video kun je een titel en een omschrijving toevoegen, zodat mensen deze beter kunnen vinden. Zo kun je het onderwerp van je video bijvoorbeeld baseren op een trending hashtag van dat moment. Op die manier is de kans groter dat kijkers je video zullen vinden. In je omschrijving kun je zelfs links toevoegen. Zo kun je uiteindelijk zelf kijkers naar je website leiden.

Lees ook: Instagram TV (IGTV) gaat de strijd aan met YouTube.

 1. Nieuwe doelgroep bereiken

Er zijn verschillende categorieën waarin de video’s worden getoond.

 • For You: video’s die gebaseerd zijn op je interesses
 • Following: gebaseerd op accounts die je volgt
 • Popular: gebaseerd op video’s die populair zijn

Als je het als influencer of als organisatie voor elkaar krijgt om een viral video op te nemen die in de categorie ‘Popular’ belandt, kom je al snel in aanraking met een nieuwe doelgroep. IGTV draagt op deze wijze ook mee aan je naamsbekendheid. Kijkers kunnen ook reageren en like op de video’s, maar ook de video’s delen.

 1. Nieuwe advertentiemogelijkheden

Momenteel zijn er nog geen advertenties te vinden op het videoplatform. De kans dat deze optie uiteindelijk wel wordt toegevoegd, is heel groot. Hoe specifiek de targeting mogelijkheden zullen worden, is nog niet duidelijk. Maar dat IGTV nieuwe kansen biedt voor organisaties om hun doelgroep te bereiken, is één ding dat zeker is.

 1. Interessante inzichten verkrijgen

Als kijkers een video zat zijn, kunnen ze eenvoudig verder swipen naar de volgende video. Zoals we gewend zijn van Instagram Stories. Het moment waarop de kijker afhaakt, en dus verder swiped, is terug te vinden in de ‘drop-off graph’ in je IGTV analytics. Dit zijn heel interessante gegevens waarmee je je volgende video’s weer kunt aanscherpen en optimaliseren.

wil je jouw merk in beweging zetten door middel van influencer marketing?

contact opnemen bekijk influencers

Not yet read?

 • Nieuws 13 September 2023 Maak kennis met… Luka! Read more
 • Nieuws 14 August 2023 Maak kennis met… Hilde! Read more
Back to overview