Nieuws

Influencer marketing trends 2023

Elk jaar, zo tegen het einde aan, komen over heel de wereld de nieuwe (digitale) marketingtrends aan bod. Alle metingen die gedurende het hele jaar zijn gemaakt worden in een aantal trends beknopt gepubliceerd en de hele marketingwereld kijkt toe. Ditzelfde geldt voor de influencer marketingtrends en komt het nou net goed uit dat wij deze trends voor jou op een rijtje hebben gezet!

Influencer marketing zal nog steeds één van de krachtigste marketingtools tot je beschikking zijn. Onderzoekers denken naar inschatting zelfs dat het in 2025 een nieuw record zal bereiken met een totale markt verdiensten van zo’n €25 miljard. Waarom? Omdat de consument het meer wil dan ooit!

Het enige keerpunt hiervan is, is dat de manier waarop consumenten influencer marketing willen ervaren aan het veranderen is. Wat niet als een verrassing zal komen voor iedereen die enige tijd, in dit snel bewegende kanaal, heeft doorgebracht. De consument wordt steeds kritischer en spreekt zich sneller uit naar buiten.

Interactiviteit

Engagement was één ding, nu willen de algoritmes interactie. Verschillende platforms introduceren nieuwe manieren voor influencers om met de consumenten een ​​interactie aan te gaan. Het introduceren van regelmatige vraag-en-antwoordsessies in verhalen of op reels, bijvoorbeeld, kan een geweldige manier zijn om jouw publiek het gevoel te geven dat ze gehoord worden, terwijl je ook de mogelijkheid krijgt om te reageren op vragen die de voordelen van jouw product of dienst benadrukken, of zelfs gewoon in het volgen van uw account waardoor jouw publiek verder groeit.

Reels (korte video’s)

Het is geen verrassing dat de korte video’s de lijst hebben gemaakt! Met de enorme stijging van de populariteit van TikTok en Instagram Reels is het dé trend dat elke influencer zou moeten proberen! Als de korte video niet voor je werkt, experimenteer dan! Adam Mosseri (hoofd van Instagram) benadrukte dat elk publiek anders is. Dit betekent dat elke persoon moet uitzoeken wat werkt voor zijn individueel publiek.

Risico op een ‘backlash’ neemt toe

Het internet is tegenwoordig sowieso een snel bewegende markt, maar de gebruikers van sociale media (vooral de Gen Z en jongere millennials) hebben hun oordeel vaak snel klaar. Dit gaat ten koste van degene waar zij het op dat moment niet mee eens zijn. Uit het afgelopen jaar zijn er veel merken/ influencers onderuit gegaan door de ‘backlash’ die zij kregen door de meningsuitingen van deze doelgroep. Er is zo een ‘’Cancel Culture’’ ontstaan. Wanneer een merk met een nieuw product of campagne naar buiten kwam, werd deze zorgvuldig onder de loop genomen door de Gen Z’ers en millennials.

Transparant, persoonlijkheid en vertrouwen

De hoeveelheid advertenties van de afgelopen jaren is enorm toegenomen. Tegelijkertijd is de consument steeds kritischer geworden en laat zich niet zomaar beïnvloeden of overtuigen.

Nu de consumenten steeds meer een oogje in het zeil houden, is het voor een influencer van groot belang om transparant, eerlijk en persoonlijk te zijn. Hoe echter de intenties, des te hechter de band met de doelgroep. Als influencer moet je deugen. Authenticiteit, persoonlijkheid en vertrouwen worden nóg belangrijker.

Podcasts

Steeds meer mensen willen zoveel mogelijk dingen met elkaar combineren. Zo zijn ze sneller, efficiënt en krijgen ze meer dingen gedaan op de dag. Podcasts luisteren tijdens het werken, koken, rennen, reizen etc. Je noemt het maar. Inmiddels zijn er ontelbare podcasts over elk denkbaar onderwerp. En de influencers maken hier goed gebruik van. Dit jaar (2022) zijn er veel nieuwe podcasts gestart met influencers aan het roer (denk aan Broers, Geuze en Gorgels, Maandag Klaagdag etc.) We voorspellen dat in 2023 deze stijgende lijn blijft groeien!

Deze vijf trends zullen wij de komende jaren alleen maar zien groeien. Meer weten over influencers en onze campagnes? Check onze website!

wil je jouw merk in beweging zetten door middel van influencer marketing?

contact opnemen bekijk influencers

Not yet read?

  • Nieuws 13 September 2023 Maak kennis met… Luka! Read more
  • Nieuws 14 August 2023 Maak kennis met… Hilde! Read more
Back to overview