Nieuws

Influencer marketing-ontwikkelingen die iedere marketeer moet weten!

Het influencer marketing landschap blijft zich in snelle vaart door ontwikkelen. Hoewel influencer marketing in de afgelopen jaren een succesvol onderdeel van de marketingmix blijkt te zijn geworden, kwamen er o.a. door veranderde wetgeving ook de nodige uitdagingen bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan de toename van fake followers. Het fenomeen waarbij influencers volgers kochten om te laten blijken dat zij een grotere following hadden dan de werkelijkheid. Daarnaast heeft het Commissariaat voor de Media aangescherpte regels geformeerd rondom YouTubers en commerciële samenwerkingen.

Veel marketeers denken dat influencer marketing pas in de afgelopen jaren in de wereld is geroepen. Eigenlijk bestaat deze vorm van marketing als sinds de vorige eeuw. Ook vroeger verbonden artiesten of sporters zich aan een merk en maakte daarvoor reclame op de radio, televisie en in print-oplages. Denk bijvoorbeeld aan de Spice Girls met snoepmerk Chupa Chups en Michael Jordan met zijn langlopende samenwerking met Nike. De Air Jordans zijn tot op de dag van vandaag nog enorm populair en worden massaal verkocht. Het verschil is echter dat er hedendaags vooral gebruik wordt gemaakt van de eigen platformen van de invloedrijke persoonlijkheden om producten te promoten.

Het is belangrijk om te weten waar de branche naar toe gaat zodat we ons kunnen voorbereiden op de toekomst. Daarom blikken we in dit artikel terug op de ontwikkelingen van afgelopen jaar en blikken we vooruit naar wat marketeers én influencers in 2021 kunnen verwachten:

Toename van micro-influencers

In 2019 werd voorspeld dat in 2020 het aantal micro-influencers flink zou toenemen. Deze trend zet zich ook in 2021 voort. Voordat we dieper ingaan op dit onderwerp is het goed om te weten wat een micro-influencer precies is. Een micro-influencer is iemand die over een bescheiden, maar wel serieus te nemen, volgersaantal beschikt. Een influencer die tussen de 10.000 en 50.000 volgers heeft, wordt over het algemeen beschouwd als een micro-influencer.

Bedrijven denken vaak dat het alleen effectief is als zij samenwerken met een influencer met een groot bereik. Dat  hoeft niet altijd zo te zijn. Micro-influencers kunnen namelijk goed helpen om bepaalde merken in een niche-doelgroep bekend te laten worden. Of juist voor kleine- of lokale bedrijven heel relevant zijn. Het is namelijk veel goedkoper om samen te werken met een micro-influencer dan met grotere namen. Daarnaast zijn deze influencers heel invloedrijk in een bepaalde niche en hebben daarom meestal een hoge betrokkenheid met hun volgers.

Meer ‘echte’ content

In april heeft Facebook geëxperimenteerd met het verbergen van likes op Instagram. Sinds afgelopen najaar is deze aanpassing officieel doorgevoerd. We kunnen nu niet meer zien hoeveel likes een gebruiker krijgt op een post. Dit heeft een negatief effect op de engagement, deze neemt namelijk af en daarmee op lange termijn ook de vergoeding die een influencer kan vragen voor een samenwerking.

Nu de likes verborgen zijn gaat juist content een steeds belangrijkere rol spelen. De focus moet nu worden gelegd op het creëren en behouden van een relatie met de volgers. Dit doen influencers door waardevolle en échte content te delen waarmee ze het gesprek aangaan met hun following. Daarom zullen we in 2021 veel meer authentieke content zien die volgers betrokken houdt zonder er te gesponsord uit te zien. Deze combinatie van goede content en influencer marketing wordt ook wel confluence marketing genoemd.

TikTok will rule!

TikTok wordt (en is misschien al) hét nieuwe influencer platform. Op TikTok worden grappige en korte filmpjes gedeeld en is voornamelijk populair onder jongeren. Nu de snelgroeiende app steeds populairder wordt, kan influencer marketing op dit platform niet achterblijven. De influencer tactieken zijn dan met name gefocust op het delen van korte video’s waarin bedrijven hun merk kunnen promoten. Het platform biedt vier verschillende marketing tools die kunnen helpen om je merk te promoten:

  1. Hashtag challenge (gebruikers worden gemotiveerd om deel te nemen aan een bepaalde challenge waarin video’s gedeeld worden onder een specifieke hashtag).
  2. Brand take-over (deze ads verschijnen op je beeld zodra je de app opent en laten een video op volledig scherm zijn over het merk).
  3. In-feed native video (met deze adverteer methode worden 15 seconde durende video’s gedeeld met als voornaamste doel het downloaden van de app en website clicks).
  4. Branded Lenses (TikTok biedt, net als Snapchat, verschillende filters en lenzen aan die bedrijven kunnen inzetten ter promotie van het merk).
Ambassadeurs en langdurige samenwerkingen

Waar voorheen een kortstondige deal of samenwerking met een influencer populair was, zien we dat merken steeds meer de focus leggen op het aangaan van langdurige samenwerkingen en influencers inzetten als ambassadeur van het merk. Hierdoor besteden influencers vaak meerdere berichten aan het promoten hiervan, zijn zij intrinsiek betrokken bij het merk en zullen zij ook daarnaast aanwezig zijn (online) events. Als volgers een bepaald product vaker voorbij zien komen zal dit op langere termijn ook zorgen voor meer engagement. Dit komt omdat de volgers bekend raken met dit product.

Combinatie van fixed fee en variabele fee

Een samenwerking op basis van een variabele fee hebben we in de afgelopen periode al vaker voorbij zien komen. Naar verwachting zal dit in 2021 nog meer toenemen. Deze samenwerking, op basis van een variabele vergoeding, houdt in dat de influencer content deelt met een kortingscode of swipe up (UTM) link. Zo kan het merk precies doormeten hoeveel aankopen er via de influencer zijn binnengekomen. De influencer verdient vervolgens een percentage per aankoop die gedaan is met de kortingscode. Soms gaat dit gepaard met een samenwerking waarvoor de influencer, naast de variabele fee, ook een vaste vergoeding krijgt.

Op deze manier proberen merken, influencers te stimuleren om kwalitatief hoogwaardige content te maken en te delen. Een extra aankoopt betekent weer extra verdiensten voor de influencer. Performance based deals worden dus steeds relevanter!

Kortom: genoeg ontwikkelingen waar wij ons als influencer marketeers het aankomende jaar mee bezig kunnen houden!

wil je jouw merk in beweging zetten door middel van influencer marketing?

contact opnemen bekijk influencers

Not yet read?

  • Nieuws 13 September 2023 Maak kennis met… Luka! Read more
  • Nieuws 14 August 2023 Maak kennis met… Hilde! Read more
Back to overview