Nieuws

Influencer Marketing Event 2019!

Op 10 september waren wij aanwezig bij het Influencer Marketing Event in de Fabrique in Utrecht. Het Influencer Marketing Event is een initiatief van Marketing Tribune en 3MO. Voor het tweede jaar op rij kwamen ruim driehonderd influencers, marketeers en andere geïnteresseerden bij elkaar om te praten over influencer marketing. Wij bespreken de vijf onderwerpen die ons zijn opgevallen:

  1. Engagement is belangrijker dan het aantal volgers

Een terugkomend onderwerp tijdens het event was de engagement rate van influencers. Veel merken kijken naar het aantal volgers dat een influencer heeft, maar vergeten vaak dat de engagement rate van influencers ook heel belangrijk is. Het gaat er namelijk om wat de volgers doen, wat er gebeurd op het platform in kwestie. Als er actief wordt geliked, gereageerd en geabonneerd, dan kunnen we spreken van een hoge engagement rate. Dit maakt een influencer betrouwbaar en daarmee interessant voor merken om mee samen te werken. Bas van Teylingen, van Online Cookie Collective, gaf een presentatie over de geheimen van effectieve influencer marketing. Hij vroeg de aanwezigen scherp te zijn op dit gebied. Het draait bij een samenwerking om het delen van unieke kennis van de influencer en het merk.

  1. Fake followers

Een ander terugkerend onderwerp was het zogenoemde fake followers. Influencers kunnen via schimmige deals voor een X bedrag duizenden nepvolgers, likes en reacties kopen. Maar hoe herken je nou fake followers op een influencer profiel? Dit ligt in lijn met de eerder genoemde engagement rate. Een influencer met bijvoorbeeld 50.000 volgers en 26 likes/reacties onder een post is niet echt. Uit onderzoek is gebleken dat fake Instagramprofielen ieder jaar zo’n $100 miljoen kosten. Als influencers reacties hebben gekocht kun je deze herkennen aan ‘glibberish’ accountnamen, zoals @twkh20 noemt Bas van Teylingen. “Houd het vak schoon’ is zijn oproep aan alle aanwezige in de zaal.

Influencers of Sports is ook van mening dat het fenomeen fake following gestopt moeten worden. Op ons platform is er om deze reden een Profile Health-algoritme geïntegreerd. Dit algoritme haalt twijfelachtige, gekochte of kunstmatige volgers, likes of reacties er feilloos uit. Door groen of rood icoontje op het profiel wordt zichtbaar of de influencers een gezond of ongezond profiel hebben. De gebruikers van ons platform krijgen inzichten op het profiel van de influencer. Zo kunnen merken met een veilig gevoel samenwerken met onze influencers. Dit algoritme maakt kwaliteitscontrole een vast onderdeel van ons platform.

  1. Creativiteit

Ook Marit Brugman van Haegens Media was aanwezig. Marit gaf aan niet te spreken te zijn over TV, en dan met name hoe negatief er wordt bericht over Influencer Marketing. Zij gaf aan dat creatieve vrijheid heel belangrijk is. Influencers kennen hun volgers het beste en weten wat wel en niet gewaardeerd wordt. Het maken van een briefing is belangrijk, maar maak het niet té concreet. Ga niet voorkauwen welke tekst influencers moeten posten, hoe ze moeten poseren en wat de achtergrond moet zijn. De mooiste en leukste content komt van influencers die hun eigen draai eraan geven. Influencer Marketing is volgens Bas van Teylingen de puurste vorm van kwaliteit.

  1. De juiste match

Het aantal samenwerkingen blijft groeien, maar het aantal influencers ook. Voor merken is het soms lastig om de juiste match te vinden. Maar hoe vind je nou de juiste match voor jouw samenwerking? De oplossing hiervoor is een influencer marketing platform. Influencers of Sports en Join bieden dé oplossing om de perfecte match te realiseren tussen merk en influencer. Met verschillende filters kun jij kiezen welke doelgroep jij wilt bereiken. Denk aan leeftijd, geslacht, sportcategorie en passende keywords voor jouw doelgroep. Aan de hand van het keyword wat jij invult op ons platform komen geschikte influencers naar voren die drie keer of meer over dat bepaalde woord/onderwerp hebben gepost. Hierdoor weet je dat er een match is tussen de influencer en jouw merk. Content is king!

  1. Video content wordt steeds populairder

Om nieuwe klanten te winnen en grotere loyaliteit van bestaande klanten te verdienen zullen merken moeten investeren in een video van hoge kwaliteit met inhoud. YouTube is een van de snelst groeiende kanalen, het wordt ook de kweekvijver van nieuw talent genoemd. Een eerlijk medium waar influencers of vloggers hun creativiteit in kwijt kunnen. Deze partnerschappen leveren creatieve content inhoud op, waarmee hetzelfde kwaliteitsniveau wordt bereikt dat van niet-merkinhoud wordt verwacht. Ook wel ‘tv kwaliteit’ genoemd.

Onze conclusie: influencer marketing is de nieuwe vorm van marketing en blijft groeien. Wij kijken terug op een leerzame dag en wij hopen dat wij jullie ook hebben geïnspireerd met deze ontwikkelingen.

wil je jouw merk in beweging zetten door middel van influencer marketing?

contact opnemen bekijk influencers

nog niet gelezen?

  • Nieuws 29 March 2022 Influencers of Sports 3 jaar! Read more
  • Nieuws 11 March 2022 Maak kennis met… Kim Bijvoet! Read more
naar nieuwsoverzicht