Nieuws

Hoe jij een sport influencer kan worden!

Hoe jij een influencer in de sport kan worden!

Op social media platformen zoals Instagram, Facebook en zelfs TikTok zijn er in Nederland dagelijks miljoenen gebruikers! De gebruikers verschillen van jong tot oud, van de mogelijke nieuwe topsporters tot de sportfanaat op de bank. Al deze mensen maken gebruik van social media, gewoon om te kijken of om content te creëren. Wij gaan stap voor stap doorlopen hoe jij je eigen content kan creëren en hoe je dit in kan zetten om zelf influencer in de sport te worden.

#1 First things first

Wie ben jij, waar sta je voor en wat wil jij bereiken? Om jezelf groot te maken op social media is het belangrijk om jezelf te kunnen onderscheiden van de rest. Dit begint door antwoord te geven op de vragen die net zijn genoemd. Deze vragen zal je niet in een paar seconden kunnen beantwoorden. Het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen en om goed na te denken. Ben jij bijvoorbeeld iemand die altijd het onderste uit de kan wil halen, ben jij iemand die zich durft bloot te geven aan de buitenwereld of ben jij iemand die graag even de rust opzoekt na een lange dag werken? Misschien is het wel een combinatie van deze drie of geen van allen. Wat het ook is, het is allemaal goed zolang het maar bij jou past en het iets is dat jij graag uitdraagt. Vraag het anders aan vrienden en familie, misschien dat zij jou op weg kunnen helpen.

Zodra jij er achter bent gekomen wie jij bent en waar je voor staat is het belangrijk om te bedenken wat jij wil bereiken. Neem ook hiervoor weer de tijd om na te denken wat jij graag wil bereiken. Wil je graag een warm hart uitdragen naar de sport die je beoefent, wil je mensen meenemen in jouw reis naar de top of wil jij graag mensen in beweging krijgen? Als het geen van deze drie is, een combinatie of geen van allen, dan is dat prima. Het belangrijkste is dat jij staat voor wat je wil bereiken.

#2 De eerste post

Toch nog heel even geduld…. Ook bij het plaatsen van verschillende posts is het belangrijk om een strategie te hebben. De posts die je wil plaatsen moeten wel bij jou passen. Aan de ene kant moet de post aansluiten op jouw karakter, maar ook wat jij graag wil bereiken met het opzetten van jouw brand. Het is misschien wel leuk om jezelf even voor te stellen aan je volgers, wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Dit kan met behulp van een leuke foto en een stukje tekst, waarin je jezelf voorstelt. Het kan ook op een andere manier. Dit kan door een aantal persoonlijke dingen in je bio te plaatsen, zoals je naam en leeftijd. Misschien wel een recordtijd die je hebt neergezet of een andere prestatie waar je trots op bent.

Wees bij het maken van foto’s lekker creatief. Experimenteer met verschillende hoeken, soorten belichting en filters. Hierbij is het belangrijk om iets te vinden dat jij leuk/mooi vindt. Pas dit vooral consequent toe als je een eigen stijl hebt ontdekt.

#3 Versla het algoritme

Het Instagram algoritme bepaald hoe jouw content wordt beoordeeld. Des te positiever jou content wordt beoordeeld, des te meer mensen jouw content te zien krijgen. Om jou op gang te helpen staan hieronder een aantal goede tips. Het is voor volgers en het Instagram algoritme belangrijk dat je consequent, een X aantal keer per week foto’s of reels post. Hierbij gaat kwaliteit boven kwantiteit. Je kan beter 3-4 keer per week een kwalitatief goede post plaatsen dan 10 keer per week een kwalitatief slechte post. Maar wat is dan een kwalitatief goede post? Dit is een post waarbij je jezelf een aantal kritische vragen moet stellen. Zorgt deze post voor engagement met mijn volgers? Hoe gaat deze post bijdragen aan de groei van mijn account? Deze content is niet alleen een bijdrage aan jouw account, maar moet ook van toegevoegde waarde zijn voor je volgers. Dit kan in de vorm zijn van iets informatiefs, maar ook in de vorm jouw (emotionele) reis naar een sportprestatie toe. Houd het leuk voor jezelf en zorg voor afwisseling in jouw content.

Als jij goede content hebt dan is het daarna van belang om ook engagement te creëren tussen jou en je volgers. Zo kun je vragen stellen onderaan je post, gebruik maken Instagram stories of polls en Q&A’s doen. Daarnaast kun je stories van volgers reposten en reageren op de reacties van je volgers en de reacties van je volgers liken. Een andere vorm van engagement is het liken en reageren op posts van andere accounts. Niet alleen is dit goed voor het algoritme, maar zorgt dit ook voor meer exposure en bied dit een mogelijkheid om samenwerkingen aan te gaan. Het liefst met een andere influencer in de sport. Zo kun je elkaar op weg helpen en elkaar helpen groeien.

#4 Partnerships

Zoals net al even kort was benoemd kan je ook een samenwerking aangaan met andere accounts. Dit kan ter promotie van jouw account en die van je partner, maar het kan ook gaan om een betaalde samenwerking. Of het nu een partnership is die moet zorgen voor meer exposure of een partnership die zorgt voor geld in het laatje, let er op dat je partner iemand is waar jij zelf achter staat en aansluit op jouw account. Geld is natuurlijk heel aantrekkelijk, maar laat dit niet naar je hoofd stijgen en onthoud waarom je jouw account bent begonnen. Er is helemaal niets mis met geld verdienen, iedereen moet brood op de plank hebben. Houd in de gaten dat je niet alleen betaalde content plaatst. Dit gaat vaak ten koste van de kwaliteit van de content en kan leiden tot een afname in engagement en volgers. Dit is natuurlijk iets dat je absoluut niet wil, want dat gaat ten koste van al jouw harde werk!

#5 Aan de slag

Met al deze tips weet jij nu de basics om influencer te worden binnen de sport. Wie weet ga je in de toekomst samenwerken met Influencers of Sports. Vergeet niet waarom je bent begonnen en raak niet gefrustreerd als het niet lukt. Iedereen moet ergens beginnen. Probeer te leren van je fouten. Het zal niet vanzelf gaan, maar stapje voor stapje word je beter en kan jij je doelen bereiken.

wil je jouw merk in beweging zetten door middel van influencer marketing?

contact opnemen bekijk influencers

Not yet read?

  • Nieuws 13 September 2023 Maak kennis met… Luka! Read more
  • Nieuws 14 August 2023 Maak kennis met… Hilde! Read more
Back to overview