Nieuws

Hoe creëer je een effectieve social mediastrategie?

Ben jij verantwoordelijk voor de social media van jouw bedrijf maar zoekende in welke kanalen je moet inzetten? Een social mediastrategie kan hierbij helpen. In deze blog vertellen wij hoe je in vijf stappen een effectieve social mediastrategie kan creëren!

Stap 1: doelstellingen

Het starten van een of meerdere social mediakanalen enkel met de reden dat de concurrentie dit ook doet is één van de veel gemaakte fouten in het bedrijfsleven. Jouw concurrenten moeten niet leidend zijn in jouw bedrijfsvoering. De social mediakanalen en de content die daarop verschijnt moet passen binnen de missie en visie van jouw bedrijf. Pas wanneer je een helder beeld hebt van wat je wilt bereiken met de inzet van jouw social media en hoe jij dat gaat verwezenlijken is het verstandig om aan de slag te gaan met een social mediastrategie. Hierbij is het nodig om heldere, SMART-geformuleerde social mediadoelstellingen te bepalen.

Stap 2: breng de doelgroep in kaart

Het is belangrijk om je doelgroep in kaart te brengen. De social mediastrategie is op deze wijze het meest effectief. Een buyer persona kan hierbij helpen. Dit is een beschrijving van de ideale klant(groepen) en geeft daarnaast inzicht in de wensen en behoeften van de doelgroep. Het is verstandig om drie of vier persona’s te creëren die de hele doelgroep vertegenwoordigen.

Stap 3: monitoren

Als eenmaal de doelgroep helder in kaart is gebracht, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed volgt wat er speelt binnen jouw doelgroep. Dit kun je doen aan de hand van social mediamonitoring. Hiermee kun je ontdekken waar de doelgroep zicht bevindt en welke onderwerpen haar bezig houden.

Stap 4: het kiezen van de juiste kanalen

Het is belangrijk om na het identificeren van de doelgroep de social mediakanalen te kiezen waarop jij actief wil zijn. Kies voor het kanaal waarop de doelgroep het meest actief is, en waarmee jij denkt dat je de doelstellingen kunt behalen.

Stap 5: plannen van content voor een effectieve social mediastrategie

Je gaat als bedrijf resultaten zien wanneer je op een consistente en regelmatige basis content plaatst en dit natuurlijk ook blijft volhouden. Het is belangrijk om doelen te bepalen over hoe vaak je content plaatst en hoe je jouw doelgroep gaat verbinden met jouw kanaal. Hierbij kan een content kalender helpen. Dit is een erg populaire manier om in te delen welke content je in een bepaalde periode gaat plaatsen. Ook bepaalde tools zoals Buffer kunnen hierbij helpen.

Meten is weten!

Het is belangrijk om je social mediastrategie continu te analyseren en bij te sturen. Social media is namelijk continu in beweging, wat vandaag hip is kan morgen zo weer vergeten zijn. Blijf ook op de hoogte waar de behoeften van je doelgroep liggen en speel hier op in.

Om je product of boodschap nog beter onder de aandacht te krijgen bij jouw doelgroep kan het inzetten van influencers ook effectief zijn. Influencers of Sports kan je daarbij helpen! Op ons platform vind je namelijk de beste influencers uit de sport voor jouw merk. Sporthelden als Erben Wennemars, Tess Wester en Suzanne Schulting zijn samen met honderden andere sportpersoonlijkheden op ons platform vindbaar voor online marketing campagnes.

wil je jouw merk in beweging zetten door middel van influencer marketing?

contact opnemen bekijk influencers

Not yet read?

  • Nieuws 13 September 2023 Maak kennis met… Luka! Read more
  • Nieuws 14 August 2023 Maak kennis met… Hilde! Read more
Back to overview