Veel overeenkomsten maar toch voldoende verschillen
George Clooney voor Nespresso, Dafne Schippers voor Campina of die Fitness-Instagrammer met 62.500 volgers voor Reebok? Waarbij het ene merk gebruik maakt van een acteur, een sporter of een artiest, ook wel een celebrity met populariteit, gaat een ander merk voor de influencer met een enorme achterban. Terwijl we steeds meer lezen over influencers en bedrijven die de overstap maken naar influencer marketing, speelt de vraag wat het verschil is tussen influencers en celebrity endorsement. Is er wel echt een verschil? Of vervangt de één de ander?
Geschiedenis
Begin eenentwintigste eeuw zijn lanceringen van tijdschriften vaak gekoppeld aan diverse persoonlijkheden. Onze cultuur was in voorgaande decennia in toenemende mate een sterrencultuur (celebrity culture) geworden. Bekende persoonlijkheden stonden voortdurend in de schijnwerpers. Al dan niet genoemd in artikelen, dan kwamen ze wel voor in tv-uitzendingen of advertenties. In Nederland werden en worden die sterren bekende Nederlanders genoemd, ook wel BN’ers. De trend van de sterrencultuur is overgekomen vanuit Amerika. Rond het jaar 2000 werd het fenomeen celebrity geassocieerd met Oprah Winfrey. De invloed van Oprah werd benadrukt en hiermee werd gedoeld op het vermogen van Oprah om de publieke opinie te sturen. Ook wel ‘celebrity endorsement’. Waar bij de klassieke media vooral de regie in handen was media-eigenaren, zoals de baas van RTL of de Telegraaf, heb je bij nieuwe media (social media) de regie zelf in handen. Op YouTube of Instagram beheer je je eigen platform waarbij je zelf aan de touwtjes moet trekken. Op eigen kracht kan je een groot bereik en grote naamsbekendheid opbouwen. Met de regie in eigen handen, kan je ook zelf beslissen wat je wilt delen met je achterban en inspelen op wat je achterban van jou zou willen zien.
Celebrity endorsement en influencer marketing
Met de opkomst van de sociale media en de groei hiervan, is er ook een nieuwe marketingcommunicatie strategie ontwikkelt: Influencer Marketing. Voordat de overeenkomsten en verschillen tussen celebrity endorsement en Influencer Marketing aan bod komen is het van belang om de twee termen de definiëren:
- Celebrity endorsement: vorm van marketing waarbij een beroemdheid als woordvoerd(st)er handelt en de positie van het merk door zijn/haar persoonlijkheid, populariteit, gestalte in de maatschappij of deskundigheid tracht te versterken.
- Influencer Marketing: vorm van marketing waarbij er een persoon of groep wordt ingezet om invloed uit te oefenen op het gedrag van de doelgroep.
Verschillen
Uit bovenstaande begrippen vallen gelijk kleine verschillen op. Bij celebrity endorsement wordt altijd gebruik gemaakt van bekende personen (celebrities) en influencer marketing gebruikt een persoon of groep kan zijn die nog geen landelijke of internationale bekendheid heeft verkregen. Celebrity endorsement komt niet altijd goed uit de verf. Bij deze vorm van marketingcommunicatie kan een bericht sneller overkomen als geforceerd en niet authentiek omdat het product/dienst niet altijd matcht met de bekendheid. Een samenwerking tussen H&M en David Beckham is hier een voorbeeld van. De oud-voetballer trad in het verleden op als ambassadeur voor premium merken als Armani & Adidas. Een switch naar H&M is dan ook een vreemde stap. Beckham werd mede hierdoor in 2016 door H&M aan de kant gezet omdat zij zich meer wilde richten op een jonge doelgroep.
Een influencer verkrijgt aandacht door zich te focussen op producten en diensten in een bepaalde branche. Fotografie, mode & lifestyle en voeding zijn trending. Wanneer Influencer Marketing door bedrijven wordt ingezet, is er daadwerkelijk een match vereist tussen merk en influencer. Influencers creëren een vertrouwd gevoel bij de volgers waardoor het promoten van merken natuurlijker en minder commercieel overkomt. Zo is influencer Daniel Wedemeijer, die dagelijks bezig is met BMX’en, influencer van het merk Red Bull. Dit merk spitst zich toe op extreme sporten voor mannen en vrouwen waarbij Red Bull de atleten helpt om alles uit hun fysieke en mentale prestaties te putten. ‘Red Bull geeft je vleugels.’
Conclusie
Kortom: de twee onderwerpen zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Het belangrijkste verschil zit in de doelstelling van beide marketingcommunicatie strategieën. Bij Influencer Marketing wordt er een band gesmeed tussen consument en influencer waarbij uiteindelijk een vertrouwde relatie tussen consument en merk ontstaat. Bij celebrity endorsement gaat het juist meer om vergroting van de naamsbekendheid. Beide strategieën kunnen dus succesvol zijn voor een organisatie, mits ze goed worden toegepast én er een match is tussen kernwaarden van het merk en de persoon waarmee een deal wordt gemaakt.
Benieuwd wat Influencer Marketing voor jouw kan betekenen? Influencers of Sports denkt graag met je mee!