Nieuws

De wereld van influencer marketing

Kansen voor topsporters

De mediawereld is de laatste jaren enorm veranderd. De traditionele media heeft niet meer de overhand. Zowel discussies als reclame-uitingen vinden tegenwoordig online plaats. De boodschap komt niet meer alleen vanuit de producent naar de consument, maar ook de consument is via social media in staat om hun eigen content te maken. Zij kunnen een product, dienst of merk maken of kraken bij hun volgers op de social media platformen. Bedrijven krijgen hier hoogte van en spelen zo, door middel van een samenwerking, steeds meer in op de ontwikkelingen van deze vorm van marketingcommunicatie genaamd influencer marketing.

Hieronder een korte uitleg over het begrip social media influencer:
Een influencer is een persoon of een groep personen die een meer dan gemiddeld potentieel hebben om anderen te beïnvloeden doordat zij veel communiceren, zich centraal bevinden in een (sociaal) netwerk, hun grootte en overtuigende kracht. Iedereen kan dus als ze willen influencer worden. Het vergt alleen genoeg energie, motivatie en creativiteit om volgers te boeien.

Verschillende influencers

Zelfs met een ‘klein’ aantal volgers kun je jezelf al een influencer noemen. Naar een blog van Frankwatching is er een schema gemaakt met een onderverdeling van influencers gebaseerd op het aantal volgers.

  • Nano-influencer: Een influencer met maximaal 5.000 volgers
  • Micro-influencer: Een influencer met over het algemeen 5.000 tot 50.000 volgers
  • Meso-influencer: Een influencer met over het algemeen 50.000 tot 100.000 volgers
  • Macro-influencer: Een influencer met over het algemeen 100.000 tot 1.000.000 volgers
  • Mega-influencer: Een influencer met over het algemeen meer dan 1.000.000 volgers

In de praktijk zijn influencers met relatief weinig volgers populair bij doelgroep en bedrijven. Micro-influencers tonen vaak meer betrokkenheid naar hun publiek. Zo reageren ze vaak op vragen en berichten. Daarnaast krijgen zij minder betaalde aanvragen waardoor ze een “schone” tijdlijn hebben. Op deze manier behouden ze hun authenticiteit bij de volgers. Voor bedrijven zijn micro-influencers ook interessant omdat ze goedkoper zijn dan de mega-influencers. Zij hebben weliswaar een minder groot bereik, maar daar staat tegenover dat het bereik van de micro-influencers specifieker en dus meer doelgericht is.

Tegenwoordig zijn er veel bekende Nederlanders die hun bekendheid te danken hebben aan hun succes op social media. Zo begon StukTV in 2012 met een YouTube kanaal. Inmiddels zijn we zeven jaar en bijna twee miljoen volgers verder wat geresulteerd heeft in een contract bij Talpa. Dit is slechts een voorbeeld van content creators die met behulp van influencer marketing van hun kanaal een beroep konden maken. Influencing is natuurlijk niet per se een “baan” die zich beperkt tot bloggers en YouTubers. Steeds meer (top)sporters mengen zich in de wereld van influencers. Zo plaatsen Tess Wester, Max Verstappen en Kjeld Nuis regelmatig berichten waarin de samenwerking tussen sporter en merk duidelijk naar voren komt (in dit geval Red Bull).

Sport en influencer marketing

Voor sporters zijn er veel mogelijkheden op het gebied van influencer marketing. De focus zal op de topsport gericht moeten blijven. Met hun status als topsporter en hun bijbehorende prestaties, vullen zij een voorbeeldfunctie in. Hierdoor zijn ze aantrekkelijk voor bedrijven, wat perspectief biedt voor een extra inkomstenbron. Voor het bedrijf resulteert het in meer naamsbekendheid. Uiteindelijk is Influencer marketing een win-winsituatie voor zowel merk als sporter.

Wil je weten wat Influencers of Sports voor jou kan betekenen? We helpen je graag!

wil je jouw merk in beweging zetten door middel van influencer marketing?

contact opnemen bekijk influencers

Not yet read?

  • Nieuws 13 September 2023 Maak kennis met… Luka! Read more
  • Nieuws 14 August 2023 Maak kennis met… Hilde! Read more
Back to overview