Nieuws

De chaos van social media

Stel je voor: een wereld waarin er geen social media meer is. Geen Instagram om even snel op te kijken, geen Facebook, geen Twitter, geen Whatsapp en geen Snapchat. Moeilijk voor te stellen hé?! Socials nemen steeds meer tijd in beslag en gaan een nog belangrijkere rol spelen in onze digitale samenleving.

Wat voor een impact social media op ons dagelijkse leven heeft bleek uit de storing van Facebook op 5 oktober. Niet alleen Facebook lag eruit, maar ook Instagram en Whatsapp, social mediakanalen die onderdeel zijn van Facebook. Deze storing heeft op de beurs gezorgd voor een koersdaling van vijf procent voor Facebook en daardoor was het vermogen van Mark Zuckerburg gedaald met zes miljard dollar! Ook de gebruikers van Facebook hebben last gehad van de storing. Geen Whatsapp berichtjes meer kunnen sturen en je Instagram en Facebook niet meer bij kunnen houden. Het was op z’n minst onhandig.

Het was wel een moment om te beseffen hoe afhankelijk we tegenwoordig zijn van communicatiemiddelen. Hoe vaak heb jij geprobeerd om je Instagram te verversen? Het voordeel was dat we geen tijd kwijt waren aan het eindeloze scrollen op Instagram en Facebook. In deze blog worden tips gegeven om minder tijd kwijt te zijn aan social media, maar alsnog alles eruit te halen.

Socials voor de consument

Gemiddeld besteden wij 2 uur en 15 minuten per dag op onze telefoon. Daarvan is ruim anderhalf uur op social media! Dat is toch zonde van je dag? Om je social media gebruik te beperken en daarmee ook je schermtijd, kun je gebruik maken van een tijdslot. Je kunt op je mobiel per app een tijdslot instellen. Begin met een tijdslot van maximaal 1 uur op Instagram om de smaak te pakken te krijgen. Na dat uur kan je de rest van de dag geen gebruik meer maken van Instagram. Dit kan je zo al een half uur per dag schelen aan schermtijd. Om ervoor te zorgen dat je in dat uur wel jouw favoriete content krijgt is het handig om eens langs je lijst te gaan met ‘volgend’. Kijk hier kritisch naar en ontvolg de mensen waarvan jij de content iets minder vindt. Zo zie jij alleen nog maar de content van je vrienden en favoriete influencers. Aan het eind van de dag ben je minder tijd kwijt en zie je betere content, klinkt goed toch?

Socials voor bedrijven

Als bedrijf wordt het een steeds grotere uitdaging om de social mediakanalen te managen. Je moet kijken naar Instagram, Facebook, advertenties, de reacties onder je berichten, contentcreatie en het moet ook nog eens allemaal aansluiten op de missie en visie van jouw bedrijf. Best een hoop om er ‘even’ bij te doen.

Om hier wat meer structuur aan te geven is het handig om gebruik te maken van planning tools zoals Buffer en Hootsuite. Hiermee kan je al je posts inplannen waardoor je dagelijks minder tijd kwijt bent om alles online te plaatsen. Wel is het belangrijk om op een later moment wat tijd in te plannen om de reacties van je volgers te liken en te reageren, zo bouw je ook een betrokken relatie op met je volgers. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een vast format gebruikt, denk hierbij aan een vast filter of logo dat je gebruikt bij de post. Dit houdt je feed overzichtelijk en het ziet er strakker uit.

Het is niet alleen belangrijk om aanwezig te zijn op de socials, maar ook om bewust te zijn van wat je precies wilt bereiken. Wil je brand awareness creëren of wil je een nieuw product promoten? Wat het ook is, zorg ervoor dat duidelijk is wat je doel is en hoe je dat doel wil bereiken. Let wel op dat de content ook leuk blijft voor je volgers en dat het niet te zakelijk wordt. Uiteindelijk krijg je meer volgers doordat je content leuk en interessant is en je meer wilt zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wil je jouw merk in beweging zetten door middel van influencer marketing?

contact opnemen bekijk influencers

Not yet read?

  • Nieuws 13 September 2023 Maak kennis met… Luka! Read more
  • Nieuws 14 August 2023 Maak kennis met… Hilde! Read more
Back to overview