Nieuws

Akwasi Frimpong en Suzanne Brummel – BNR Beeldbepalers

Akwasi Frimpong en Suzanne Brummel waren voor de lancering van Influencers of Sports op bezoek bij BNR Beeldbepalers.

Suzanne Brummel is voormalig Nederlands kampioene open water zwemmen en nu fitgirl en Akwasi Frimpong hij is een olympisch skeletonner. Beide van harte welkom, Akwasi, zeg ik het goed dat jij met 150 kilometer per uur van een ijsbaan afglijd?

Akwasi: Nou, 140 is voldoende, haha! Het gaat wel heel hard.

Zeker op tijd remmen?

Akwasi: Ja dat doe ik meestal met mijn voeten, dat kan nog wel eens verkeerd gaan, maar meestal gaat het goed.

Suzanne, jij begon eerst met zwemmen, maar nu doe je heel veel verschillende dingen?

Suzanne: Ja, dat klopt! Ik ben voormalig Nederlands kampioen in open water zwemmen. Momenteel focus ik mij voornamelijk op het hardlopen, maar daarnaast doe ik ook nog veel andere sporten omdat ik het gewoon leuk vind om nieuwe dingen uit te proberen.

Wat heel erg belangrijk is, jullie zijn hier vandaag allebei omdat jullie zijn aangesloten bij een nieuw platform en dat platform heet Influencers of Sports en dat is weer ontstaan uit een samenwerking van House of Sports en influencer marketing platform Join. Waarom heb je ervoor gekozen om je daarbij aan te melden Suzanne?

Suzanne: Omdat ik denk dat het een heel mooi platform is dat goed aansluit ook bij hoe ik erin sta, ik heb natuurlijk een website en een Instagram account waar ik veel deel over sport en wat ik allemaal doe. Daarom wordt ik ook wel een “influencer” genoemd. Even tussen haakjes, want ik vind dat niet zo’n heel fijn woord.

Ja, waarom is dat eigenlijk?

Suzanne: Ik ben van mening dat er niet echt een definitie is voor influencer of een beïnvloeder. Wanneer ben je een beïnvloeder? Ik denk dat het niet uitmaakt of je nou 50.000 of 100.000 volgers hebt, ook met maar 100 volgers kun jij andere mensen inspireren en motiveren. Als jij intrinsiek iets laat zien waar je heel veel plezier in hebt of iets wat je heel erg tof vind, kun je andere mensen beïnvloeden. Dus ik vind het raar om aan mensen met veel volgers wel die term te geven en aan mensen met minder volgers niet.

Maar als we het nog even hebben over waarom je dit doet, je bent natuurlijk op alle fronten met die sport bezig, dan bedoel je dus die aansluiting?

Suzanne: Ja, Influencers of Sports houdt daar echt rekening mee. Ik krijg bijvoorbeeld ook dagelijks mailtjes van beautymerken of ik hun lipstick wil promoten omdat ik zoveel volgers heb op Instagram. Maar ik doe niks met beauty en ik doe niks met make-up, ik ben een sporter en Influencers of Sports houdt daar echt rekening mee. Dus een bedrijf komt daar en kan gaan kijken van goh, ik zoek echt specifiek een sporter gericht op hardlopen of bijvoorbeeld Akwasi gericht op skeleton en dan kunnen ze je daarop selecteren. Dan krijg je dus alleen maar opdrachten die aansluiten bij jouw profiel.

Ja, dus echt de perfecte match? Akwasi, wat is voor jou de reden om je hierbij aan te sluiten?

Akwasi: Nou in ieder geval niet vanwege make-up, haha. Nee, ik sluit me zeker aan bij wat Suzanne zegt, als sporter ben je zo druk bezig met het sporten zelf. Soms is het ook moeilijk om zelf sponsors of de juiste match met bedrijven te vinden. Influencers of Sports helpt daarbij. Namelijk ook bij het vinden van de juiste trefwoorden waarbij ook geloofwaardigheid belangrijk is.

Hoe ben jij met uitdagingen omgegaan Akwasi, want die heb je wel heel veel gehad onderweg?

Akwasi: Ja, ik heb er een heleboel gehad. Ik denk toch wel dat het belangrijk is om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Er zijn hele moeilijke momenten in het leven, het is dus heel belangrijk dat je de juiste mensen om je heen hebt. Mensen die je vertrouwd. Maar ook een goed team zoals Influencers of Sports, dat de mensen die daar werken die ook voor jou aan het werk kunnen gaan. Die jou helpen om jouw dromen verder te kunnen verwezenlijken. Ik wil nu naar de Olympische Spelen in 2020 in Peking voor Skeleton en ik wil een medaille binnenslepen voor het continent Afrika. Afrika heeft namelijk 2 miljard inwoners maar nog niet is het gelukt om tijdens de winterspelen een medaille te krijgen. Nogmaals ik moet me bezig houden met mijn trainingen en ik heb een team om me heen nodig die mij kunnen helpen om de financiële middelen binnen te halen en partnerships te verwezenlijken. Daarom sluit ik mij ook aan bij Influencers of Sports.

Suzanne, herken jij jezelf in die uitdagingen die hij heeft gehad onderweg ook als sporter?

Suzanne: Ja, enigszins. Ik ben nu niet meer actief in die topsport, maar dat was ik zeker wel. Ik was dus voormalig Nederlands kampioene in het open water zwemmen. Maar ook daarin is heel weinig budget en weinig geld. Je moet eigenlijk als sporter gewoon geld toeleggen om je droom te kunnen verwezenlijken. En bij mij is dat ook wel mede de reden geweest dat ik uiteindelijk niet door ben gegaan met de sport omdat ik het echt gewoon niet meer kon financieren.

Maar als influencer lijkt het mij ook niet makkelijk om rond te komen?

Suzanne: Nee, zeker niet. Het is ook echt geen vetpot. Het is echt iets wat je moet doen omdat je het leuk vind. Je ziet natuurlijk steeds meer jonge meiden die dan denken, oh ik krijg dan gratis spullen en dat wil ik dan ook. Maar ik denk dat dat nooit je motivatie moet zijn want het is echt harder werken dan de meeste mensen denken en het is zeker geen vetpot.

Daarom is het voor jullie ook belangrijk om die samenwerkingen aan te gaan maar natuurlijk ben je dan ook bezig met wat voor verhaal wil ik vertellen en wat wil ik uitstralen. Wat wil jij uitstralen Suzanne?

Suzanne: Wat ik wil uitstralen en wat ik voornamelijk wil laten zien met mijn kanalen is hoe leuk het is om te bewegen en dat je plezier moet hebben in het sporten. Dat je niet alleen moet gaan sporten omdat je wilt afvallen of omdat je een bepaald lichaam wilt krijgen. Dat zie je heel veel nu en dat vind ik eigenlijk best wel kwalijk. Vooral voor jongere meiden die dan bijvoorbeeld een Instagrammer zien met een platte buik en dan denken dat wil ik ook! Maar ga sporten en ga opzoek naar een sport die je leuk vindt. Waar je plezier uithaalt en dan voelt het ook vanzelf niet meer als moeten. Dan heb je echt zin om te gaan, dan denk je yes morgen mag ik weer!

Wat wil jij vooral uitstralen als influencer Akwasi?

Akwasi: Ik weet hoe belangrijk het is als je van ver komt in het leven en voor mij persoonlijk wil ik mijn verhaal overbrengen door middel van mijn sport maar ook om mensen te inspireren. Dat het niet makkelijk is, zoals Suzanne zegt, iedereen denkt maar dat het altijd geweldig is, zo is het niet altijd. Om te laten zien dat je hard werkt en op deze manier ver komt in het leven. En door middel van al die struggles probeer ik dat te vertellen aan alle mensen. Maar daarnaast ook gewoon de momenten met mijn dochtertje. Dat is ook wel belangrijk om gewoon te laten zien dat ik ook gewoon een normaal mens ben.

Nou kan ik me ook voorstellen dat jullie ook de afweging hebben aan wie verbind je je wel en niet? Ik bedoel zou jij je bijvoorbeeld aan Red Bull kunnen verbinden Suzanne?

Suzanne: Ja, het zou kunnen zolang ze ook bij mijn visie aansluiten. Zodra een opdracht zou gaan over het inspireren van andere mensen om te gaan bewegen uit plezier. Dan zou dat zeker kunnen, maar dat vind ik het aller belangrijkste. Dat de boodschap die een merk wil uitdragen ook past bij mijn doelgroep en bij mijn boodschap.

Wie zou voor jou een goede partner zijn als het gaat om een samenwerking, Akwasi?

Akwasi: Je had het over Red Bull, skeleton is een extreme sport en ik denk dat dat wel past bij Red Bull. Daarnaast ook alles dat te maken heeft met inspiratie, doorgaan en hard werken. Nike met just do it zijn allemaal merken die wel bij mij passen.

En wat is dan iets waarvan je zegt dat past niet bij mij, dat wil ik echt niet uitstralen?

Akwasi: Ik denk toch wel producten die ongezond zijn, dat is iets wat ik niet wil uitstralen want dat ben ik niet. Natuurlijk ben ik een mens en neem ik hier en daar een keer iets ongezonds, maar dat ga ik niet promoten. Ja, geen idee, geen toiletpapier ofzo? Haha. Maar, als ze willen komen kunnen we natuurlijk altijd praten hé!

Het nieuwe platform, Influencers of Sports, gebruikt kunstmatige intelligentie om een perfecte en geloofwaardige match te maken tussen bedrijven en sportinfluencers. Kan je nog iets meer uitleggen hoe dit in de praktijk werkt?

Suzanne: Stel je hebt een bedrijf en je wilt graag een campagne opzetten met sportinfluencers en je hebt daaraan specifieke eisen. Je kunt dan invullen in het platform welke leeftijd je wilt aanspreken, wat voor doelgroep maar ook het geslacht, wilt het bedrijf samenwerken met een mannelijke- of vrouwelijke sporter of juist met beide. Dat soort eisen kunnen zij invoeren. Maar ook wat voor sporten, zijn zij bijvoorbeeld opzoek naar een mannelijke hardloper van 40+? Dat kunnen zij allemaal invoeren en dan selecteert het platform de influencer die daar het best bij past eigenlijk.

Dus een heel ingenieus systeem met kunstmatige intelligentie, dus ook met woorden?

Suzanne: Ja, ook trefwoorden ja.

Want welke woorden kunnen niet aan jou matchen Akwasi en welke wel?

Akwasi: Nou ik denk toch de sporten die ik niet doe, zwemmen, noem maar op. Bepaalde dingen met eten, pizza kun je bij mij niet vinden maar hardlopen bijvoorbeeld wel. Extreme, snelheid, kilometers per uur, gedrevenheid, dat soort dingen kun je wel bij mij vinden. Fitboy toch wel een beetje, haha!

Precies ja, fitgirl en fitboy! Dan uiteindelijk denkt zo’n bedrijf hé, of naja eigenlijk het systeem maakt de perfecte match. Hoe gaat dat dan verder?
Akwasi: Nou natuurlijk Influencers of Sports in samenwerking met House of Sports en Join marketing, die hebben natuurlijk contact met de sporters en die zorgen ervoor dat de bedrijven en de sporters bij elkaar komen, een soort tussenpersoon. Dat regelt Influencers of Sports voor ons.

Dus dan wordt er echt een campagne opgezet, maar ik kan me ook voorstellen er misschien andere mensen zaken voor je op het platform gaan zetten, maar je moet toch je geloofwaardigheid in de gaten houden?

Akwasi: Dat vind ik persoonlijk heel belangrijk, dus om eerlijk te zijn 98% van de posts doe ik zelf, maar tijdens de spelen heb ik wel mensen die ik vertrouw en die mij daarbij hebben geholpen want ik was zo druk. Ook tijdens belangrijke wedstrijden, maar ik doe zoveel mogelijk zelf. Wedstrijdresultaten of wedstrijdschema’s laat ik wel door iemand anders doen. Maar als het gaat om mezelf trainen, om mijn gezin, meer de emotionele momenten deel ik zelf wel.

Merk je dat ook, dat verschil dat volgers daar toch gevoelig voor zijn?

Akwasi: Ja, volgers merken het wel. Of dat jij het bent of dat iemand anders het is. Die weten gewoon hoe jij praat en communiceert. Geloofwaardigheid is zo belangrijk. Daarom denk ik ook dat bedrijven nu via influencers gaan werken en niet via een model. Vroeger deden bedrijven dat. Nu willen ze juist met sporters werken die echt geven om geloofwaardigheid en dat op de juiste manier kunnen doorvertellen aan hun doelgroep.

Uiteindelijk komt dan die match tot stand en we hebben natuurlijk al gesproken hoe jullie met je eigen geloofwaardigheid bezig zijn als sporter en wat je uitstraalt op Influencers of Sports. Maar hoe werkt dat nou voor een bedrijf, voel je ook de verantwoordelijkheid om goed uit te dragen dat het bedrijf ook zijn merk kan versterken? Hoe doe je dat?

Suzanne: Ja uiteraard voel je dat en het is ook niet dat zij een klus bij jou afnemen. Je moet het echt zien als een samenwerking waar je beide beter uit wilt komen. Dus voor jou moet het geloofwaardig blijven, maar ook voor het merk.

Hoe doe je dat? Kan je een voorbeeld geven hoe je dan bezig bent met die verantwoordelijkheid hoe je echt het bedrijf ook kan versterken in zijn geloofwaardigheid?

Suzanne: Sowieso in eerste instantie communiceren met het bedrijf, wat zij willen uitdragen en wat hun boodschap is. Hoe kan ik dat dan weer persoonlijk maken dat ik het voor mijn doelgroep op mijn manier kan uitdragen.

Daarnaast moet je er natuurlijk voor zorgen dat je authentiek blijft. Dat is uiteindelijk waarvoor de bedrijven gekozen hebben, dus je moet ook grenzen stellen.

Akwasi: Absoluut, ik heb wel eens bedrijven gehad, niet via Influencers of Sports, die op gegeven moment hebben gezegd dit is wat we willen en het gaat zo goed dat ze opeens meer willen, maar dat is niet afgesproken dus het is belangrijk dat je dat waakt.

Jullie kijken natuurlijk vanuit de influencer kant, maar als een bedrijf denkt hier wil ik mezelf wel op oriënteren, kun je dat dan overlaten aan Influencers of Sports en aan het kunstmatige intelligentie systeem of moeten de bedrijven zelf ook nog ergens op letten?

Suzanne: Nee ik denk dat het zeker, als bedrijf, al wil je hier in stappen het belangrijk is om daar zelf ook in te verdiepen. Al is het alleen maar om van tevoren informatie te vergaren, wat zijn belangrijke dingen om op te letten en te kijken of het platform de perfecte match maakt.

 

wil je jouw merk in beweging zetten door middel van influencer marketing?

contact opnemen bekijk influencers

Not yet read?

  • Nieuws 8 February 2023 Maak kennis met… Sophie! Read more
  • Nieuws 7 November 2022 Influencer marketing trends 2023 Read more
Back to overview