Nieuws

Waarom sporters digitale helden moeten worden

Op de website van Frank News is managing partner bij House of Sports, Koen Hermens, geïnterviewd door Jaap Stalenburg over Influencers of Sports. Het interview is hieronder terug te lezen of op de website van Frank News.

Managing-partner Koen Hermens van House of Sports: “Voor bedrijven is het via dit platform mogelijk om voor hun marketingcampagnes samen te gaan werken met Olympisch atleten als Erben Wennemars, Tess Wester en Naomi van As, E-sporter Koen Weijland, maar ook met de fanatieke #fitgirl met 10.000 volgers op Instagram.

We brengen alle aspecten van influencer marketing samen in één dashboard. Van het zoeken naar relevante influencers tot het opzetten van campagnes en evalueren van de resultaten. Voor Influencers of Sports gebruiken wij de technologie van Join. Wij bieden de influencers en/of hun managementbureaus die aan onze parameters voldoen de mogelijkheid om met ons te gaan samenwerken.”

Snelst groeiende vorm van marketing

Hermens wijst erop dat ‘influencer marketing’ in hoog tempo bezig is de snelst groeiende vorm van marketing te worden. Het inzetten van persoonlijkheden met een relevant online bereik bleef alleen in de altijd zeer conservatieve sport de laatste jaren absoluut achter. Het bedrijf hoopt nu een inhaalslag te kunnen maken. Wat in fashion en travel werkt moet volgens dit bureau ook in sport kunnen scoren in een nieuwe invulling van wat tot voor kort sponsoring heette.

Koen Hermens: “Ook sporters zijn op social media rolmodellen en hebben een sterke band met hun volgers. Handbalster Tess Wester heeft zo’n 165.000 volgers op Twitter, Instagram en Facebook. Voormalig schaatser Erben Wennemars telt in totaal 163.000 volgers. E-sporter Koen Weijland heeft een gecombineerd bereik van 283.000 volgers. De doelgroep achter de social mediakanalen van veel sporters is overwegend jong en moeilijk te bereiken via traditionele marketingkanalen en daarmee des te relevanter voor bedrijven.”

House of Sports lanceert dus een platform. Binnen dit platform zet een bedrijf een influencer marketing campagne op met relevante sport-influencers. Bedrijven zoeken met filters (leeftijd, geslacht, thema’s, relevante keywords) naar passende influencers en ontvangen een overzicht met de beste matches voor hun campagne. De klant stemt de content af met de influencer en volgt de resultaten real-time binnen het dashboard.

Meten is weten dus.

Koen Hermens is tevreden over de lancering van Influencers of Sports, maar zegt er meteen bij dat er in de sport nog hard moet worden gewerkt om de sporters duidelijk te maken wat relevante content is en bedrijven strategisch inzicht te geven over effectieve inzet van influencers.

,,Er is veel onbekendheid bij zowel merken als influencers over de ‘do’s’ en ‘don’ts’ van influencer marketing. Iedereen denkt dat hij wat waard is, maar je bent pas wat waard als je op basis van authentieke content laat zien dat je meerwaarde toevoegt aan een merk. Dat gaat voor de topsporter zeer relevant worden. Alleen de absolute top bouwt nog status op door alleen de sportprestatie, maar daaronder moet je ook relevant worden op de social media. Die moeten dagelijks actief zijn op deze kanalen en komen met authentieke eigen content en ook echt engagement hebben met hun achterban. Dat is ook wat merken vragen. Geloofwaardige inspirerende verhalen.”

Altijd zichtbare sporters

Topsporters die 24/7 zichtbaar zijn, dat is een trendbreuk met het verleden, waarin voorlichters en managers vooral druk waren met het afschermen van sporters tegen de boze buitenwereld. Koen Hermens ziet dat die kramp er vooral bij jonge topsporters af is. Hij wijst op de succesvolle Ajax-spelers die als ‘boys next door’ digitale helden worden.

Hermens: ,,Je merkt dat het de nieuwe generatie makkelijker af gaat. Voor veel mensen, en dus ook sporters, is sociale media toch al een onderdeel van de lifestyle geworden. Wij trekken intern even de scheidslijn bij sporters onder en boven de 25 jaar. Alles wat onder de 25 is, dat is gewend aan wat wij dan noemen ‘native authentieke content’ en om daar dagelijks mee bezig te zijn.

Boven de 25 jaar zie je minder vanzelfsprekendheid met deze manier van communiceren, waardoor we ook social (campagne) coaches aanbieden om zowel influencers als merken te helpen navigeren op de digitale snelweg.

Hoeveel kunnen influencers verdienen? Hermens: ,,Het is moeilijk daar een eenduidig antwoord op te geven. Voor micro-influencers geldt dat het misschien drie of vierduizend euro per jaar kan opleveren, maar er zijn natuurlijk ook heel grote influencers die er makkelijk een jaarsalaris aan overhouden. Aan de andere kant willen we sporters ook beschermen tegen te veel. Een sporter moet wel geloofwaardig blijven. Selectiviteit is daarbij van belang. Maar sporters kunnen er substantiële bedragen mee verdienen.”

Bron: Frank News

wil je jouw merk in beweging zetten door middel van influencer marketing?

contact opnemen bekijk influencers

Not yet read?

  • Nieuws 8 February 2023 Maak kennis met… Sophie! Read more
  • Nieuws 7 November 2022 Influencer marketing trends 2023 Read more
Back to overview