Nieuws

Vijf tips om het vertrouwen in influencer marketing terug te winnen!

Op Adformatie is reeds een interessant artikel gepubliceerd. Influencer marketing is in de afgelopen periode steeds populairder geworden en uit meerdere onderzoeken blijkt dat het zeer effectief is. Wel worstelen influencers met hun geloofwaardigheid. Uit een artikel van het AD komt naar voren dat influencers (nep)volgers kunnen kopen en hierdoor meer likes en reacties krijgen. Influencer marketing staat ondanks haar populariteit toch onder druk, en dat is zonde. Vele vragen zich af of je het vertrouwen en reputatie terug kan winnen. Dat is zeker mogelijk! Wij geven je vijf handige tips:

  1. Promoot transparantie en houd je aan de regels

Laat als merk zien waar je voor wil staan en wat je ‘echt’ belangrijk vindt. Zo werkt Unilever, aan de adverteerzijde, al niet meer samen met influencers die fake volgers hebben. Stichting Reclame Code heeft #Ad opgeroepen om aan te geven dat een post reclame bevat. Daarmee vraagt zij aandacht voor het belang van transparantie rondom reclame op social media. Ook wordt sluikreclame vanaf volgend jaar verboden op YouTube. Ben jij het eens met het verbieden van sluikreclame en wil je meer transparantie op social media kanalen? Omarm al deze initiatieven en doe vooral mee! Wanneer je duidelijk en transparant communiceert naar je volgers, zullen zij je eerder trouw blijven.

  1. Initieer nieuwe verdienmodellen

Het huidige verdienmodel leunt nog te veel op de traditionele media. Influencers zijn bij een post vaak afhankelijk van advertentietarieven. Deze afhankelijkheid maakt hun positie kwetsbaar. De tarieven zijn bijvoorbeeld gebaseerd op het aantal kijkers, lezers, volgers en hartjes (in het geval van social influencers). De verleiding voor influencers om likes of volgers te kopen is hierdoor groot. Belangrijk is dat influencers niet alleen een merk promoten op hun social mediakanalen. De kunst is om meer te zijn dan alleen die influencer. Influencers van Influencers of Sports beoefenen een sport of hebben een affiniteit met sport, dat maakt influencers uit de sport niet geheel afhankelijk van de inkomsten die zij ontvangen bij gevoerde campagnes. Uit het artikel op Frankwachting komt ook naar voren waarom er vaak voor sporters wordt gekozen als influencer. Bijvoorbeeld omdat sporters in de loop van hun carrière een band op met hun achterban, waardoor er een groep van trouwe volgers is.

  1. Kies de juiste relatie met influencers

Maak als merk de keuze of je een korte of een lange relatie aan gaat met je influencers. Dit kan per campagne verschillen. Korte campagnes hebben vaak een snelle en effectieve werking en bij een langdurige samenwerking gaan consumenten jouw merk ook associëren met de sporter.

  1. Werk met échte influencers

Het lijkt zo makkelijk, maar het gaat geregeld mis. Hoe weet je of een influencer ‘echt’ is? ‘Echte’ influencers kopen geen volgers of likes. Een volgende stap naar het transparant maken van influencer marketing is de structurele inzet van algoritmes.

  1. Werk zelf en intensief samen met influencers

‘Vertrouw op de influencer, hij/zij kent haar publiek het beste’ is iets wat vaak geroepen wordt. Wij vragen ons af of dat de slimste aanpak is. Op het moment dat je alles uit handen geeft en vertrouwt op de influencers, verlies je namelijk de controle op de oprechtheid. Daarom adviseren wij de content samen met influencers te creëren en er als merk goed bij betrokken te blijven. Zo herken je de echtheid van de influencer, maak je gebruik van hun creativiteit, maar houd je ook zelf de controle.

Ben je als bedrijf benieuwd hoe wij jou kunnen helpen bij het vinden van de ideale influencer? Bij ons influencerbureau hebben we een breed aanbod van sportinfluencers uit maar liefst 28 verschillende sportcategorieën. Kijk voor meer informatie gerust op onze website of neem geheel vrijblijvend contact met ons op!

wil je jouw merk in beweging zetten door middel van influencer marketing?

contact opnemen bekijk influencers

nog niet gelezen?

  • Nieuws 29 March 2022 Influencers of Sports 3 jaar! Read more
  • Nieuws 11 March 2022 Maak kennis met… Kim Bijvoet! Read more
naar nieuwsoverzicht